Unelma Joulusta

 

Viisitoista vuotta sitten hyvinkääläiset leijonat pohtivat joulunajan juhlistamista kaupungin keskustassa keskieurooppalaistyyppisillä joulumarkkinoilla. Klubien talkootyöllä ja Hyvinkään kaupungin myötämielisellä suhtautumisella saatiin aikaan tapahtuma, joka alkuvaiheessa sijoittui Hämeenkadulle silloisen Euromarketin ja Jussintorin väliselle katuosuudelle.

 

Muutaman vuoden jälkeen siirryttiin entisen kaupungintalon pysäköintipaikalle, koska päätös uuden kauppakeskuksen sijainnista alkoi aiheuttaa muutoksia kaupunkikeskustan liikenteeseen. Samalla tehtiin päätös, että kaupungintalo siirtyy Villatehtaan alueelle. Kaikkinainen rakentaminen alkoi siis muokata keskustan liikennejärjestelyjä ja pysäköintiä niin että muutaman vuoden ajan ei Hyvinkään Joulumarkkinoille, joksi tapahtuman nimi oli muotoutunut, tahtonut löytyä järkevää tilaa. Aseman koulun pihalla oltiin vuonna 2010 vähän eristyksissä, kun Ykköskorttelin rakentuessa lähistöllä, jopa jalan liikkuminen oli vaikeaa.

 

Kaiken aikaa oli keskusteluissa ollut esillä Joulumarkkinoiden toteutuspaikaksi Villatehtaan piha-alue. Historiallisen Hyvinkään tunnelmallinen tehdasympäristö on erityisen sopiva toteutettaessa alkuperäistä ajatusta eurooppalaisesta joulunalustan markkinatapahtumasta. Tapahtuman keskipisteeksi saatiin vielä uuden kaupungintalon aula, joka on myös kaupunkilaisten olohuoneeksi nimetty. Aulassa toteutuu ajatus käsityöläisten itse tehtyjen tuotteiden kuulumisesta joulunajan markkinatarjontaan.

 

Kohta kymmenvuotiaan Joulumarkkinat-tapahtuman eräänä ajatuksena on ollut kaikkien hyvinkääläisten toimijoiden mukaan saaminen yhteiseen joulunajan tapahtumien joukkoon. Tänä vuonna uuden kauppakeskuksen ollessa ensimmäistä joulua kokonaisuudessaan avoinna, tämä unelma toteutuu ensimmäistä kertaa Hyvinkään Joulu nimen alla. Ja niin käy myös toivottavasti kaikkina tulevinakin jouluina.